7.b – Franciaország – 2020.05.05.

/a francia abszolutizmus fénykora/

XIV. Lajos, a Napkirály (1643 – 1715)

*XIV. Lajos a Bourbon uralkodóház tagja volt; ötévesen került trónra és 72 évig uralkodott.

*Az abszolút – teljes hatalmat birtokolta Franciaországban, vagyis abszolutista módon uralkodott. A király szinte minden kérdésben maga döntött és kialakult a központosított, csaknem teljesen korlátlan királyi hatalom rendszere.

*A polgárság soraiból kerültek ki a hivatalnokok, akik végrehajtották a király parancsait.

*A nemesség dolga a katonáskodás volt, nem vett részt az üzleti életben, sőt lenézte azt. A király közvetlen közelében éltek, élvezték a nekik juttatott évjáradékokat és a Pazar udvari ünnepségeket. 1682-ben a teljes királyi udvar, vagyis mintegy 25 ezer fő beköltözött a frissen elkészült fényűző kastélyba – Versaillesba /”verszáj”/.

*XIV. Lajos szerette ugyan a vadászatot, színjátékokat és nagy vadászatokat, ám nagyon komolyan vette a munkát: pontos napirend szerint dolgozott, minden érdekelte, ami az országával volt kapcsolatos.

*Franciaország részt vett a gyarmatosításban – tehát hatalmas területeket hasított ki magának Észak – Amerikából. Ehhez természetesen erős, nagy létszámú hadseregre volt szükség, mely ebben az időben 150 ezer főre rúgott.

*XIV. Lajos legnagyobb ellenfele a Habsburg Birodalom volt. A spanyol örökösödési háborúban is szembe kerültek egymással. Lajos megszerezte ugyan a spanyol trónt, de az európai hatalmak megtiltották, hogy a két hatalmas birodalom valaha is egyesüljön.

*Lajos halála után megkezdődött az abszolutizmus fokozatos hanyatlása.

Érdekesség:

https://www.youtube.com/watch?v=yuJ1WRBZqeo